Cresteri majore pe segmentul produselor contrafacute si de contrabanda in Romania. De 5 ori mai multe tigari de contrabanda capturate in zona de sud comparativ cu 2022
De 5 ori mai multe tigari de contrabanda capturate in zona de sud comparativ cu 2022
- Autoritatile romane au capturat peste 90 mil. tigarete de contrabanda in primele 9 luni ale anului, evaluate la peste 15 mil. EUR pe piata neagra.
- Volumul de capturi aproape s-a dublat fata de aceeasi perioada din 2022, conform platformei StopContrabanda.ro.
- Zona de Sud are o pondere de 26% in total capturi de tigari de contrabanda in 2023, cu peste 24 de milioane de tigarete de contrabanda capturate, de 5 ori mai multe fata de aceeasi perioada a anului 2022
- Totodata, potrivit datelor autoritatilor, un volum de bunuri contrafacute in valoare de peste 60 de mil. EUR au fost retinute in Romania anul acesta.
- Obiectivul BAT este de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™), ceea ce implica sustinerea eforturilor de combatere a activitatilor de trafic ilicit.
Bucuresti, 22 septembrie 2023 – Autoritatile romane au capturat peste 90 de milioane de tigarete de contrabanda in primele 9 luni ale anului 2023, aproape dublul volumului capturilor inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut. Valoarea totala a acestora pe piata neagra este de peste 15 milioane de euro, potrivit datelor centralizate pe www.stopcontrabanda.ro, singurul centralizator in timp real al capturilor de tigarete de contrabanda din Romania. BAT lanseaza o noua campanie de informare privind cadrul legislativ si riscurile contrabandei si contrafacerii, in parteneriat cu Politia de Frontiera Romana si Autoritatea Vamala Romana.
Traficul cu produse contrafacute s-a triplat in primele sase luni ale anului 2023, potrivit Analizei activitatii Politiei de Frontiera Romane pe semestrul I al anului 2023[1]. Intre produsele cel mai frecvent contrafacute se numara tigaretele, articolele vestimentare si de incaltaminte sau produsele cosmetice. Fiecare vanzare a unui produs contrafacut genereaza pierderi la bugetul de stat si un pericol real la adresa sigurantei consumatorilor.
BAT, un partener dedicat al autoritatilor in lupta impotriva contrabandei si contrafacerii
BAT demareaza si in acest an o noua campanie de informare cu privire la cadrul legal si riscurile contrabandei si contrafacerii la adresa sigurantei individuale si a comunitatilor. Incepand cu 21 septembrie, toate punctele de frontiera si vamale vor oferi materiale informative privind cantitatile de tigarete cu care se poate calatori in spatiul UE si non-UE, sanctiunile aplicabile pentru contrabanda si contrafacere, precum si elemente de identificare a produselor ilegale si contrafacute. Campania se deruleaza in parteneriat cu Politia de Frontiera Romana si Autoritatea Vamala Romana.
“In contextul in care datele la zi ale anului curent indica o sporire alarmanta a activitatii infractionale si diversificarea metodelor de introducere pe piata a produselor de contrabanda si contrafacute, siguranta consumatorilor, franarea fenomenelor retelelor infractionale si asigurarea sustenabilitatii veniturilor la bugetul de stat trebuie sa se regaseasca cu prioritate pe agenda publica a tarii. Credem cu tarie intr-o informare continua si corecta asupra riscurilor contrabandei si contrafacerii si continuam sa sustinem eforturile autoritatilor in combaterea acestui fenomen cu implicatii severe asupra dezvoltarii economice si a sigurantei comunitatilor”, declara Ileana Dumitru, Director juridic si relatii publice, Aria Europa de Sud – Est din cadrul BAT.
Pe fondul eforturilor intense de combatere a activitatilor ilicite la granita, BAT, cel mai mare jucator de pe piata tutunului din Romania, a platit anul trecut o contributie totala de 10,5 miliarde lei (2,1 miliarde euro) in accize si taxe la bugetul de stat. Aceasta suma se adauga la cele 24 miliarde de euro contributie directa a BAT la bugetul de stat in primii 25 de ani de activitate pe piata locala.
„Actiunile de amploare derulate pentru combaterea contrabandei se reflecta in datele consemnate in primele opt luni ale anului in curs, inregistrand rezultate foarte bune care constau in capturi semnificative de tigarete si destructurarea de retele de crima organizata. In perioada ianuarie - august au fost retinute in vederea confiscarii, 3,4 milioane pachete de tigari cu o valoare de 62,7 milioane lei si peste 27 de tone tutun vrac si pentru narghilea. Eforturile in vederea reducerii fenomenului traficului ilegal vor continua la fel de sustinut, in colaborare cu toate institutiile statului cu competente in combaterea contrabandei, precum si cu partenerii din industria de profil”, a declarat inspectorul general al Politiei de Frontiera, chestor de politie IVASCU Victor-Stefan.
Autoritatea Vamala Romana si BAT au reinnoit in data de 08 septembrie 2022 Protocolul de colaborare semnat in 2014, fiind stabilit un cadru general pentru intensificarea eforturilor comune de a preveni si combate contrabanda cu produse din tutun, fabricarea, comertul si distributia ilegala a produselor din tutun contrafacute, precum si pentru stabilirea modalitatilor de colaborare si a schimbului de informatii si asistenta.
Experienta operativa ne-a aratat ca traficul ilicit cu produse accizabile este un fenomen ce poate fi combatut eficient prin colaborare si parteneriat, iar Autoritatea Vamala Romana deruleaza permanent actiuni specifice de combatere a traficului ilegal cu tigarete si produse din tutun, prin mijloacele avute la dispozitie, inclusiv prin colaborarea cu institutiile si autoritatile de aplicare a legii si cu autoritatile internationale de profil (OLAF, EUROPOL, SELEC, Organizatia Mondiala a Vamilor).
Traficul ilicit cu tigarete si produse din tutun este un femonen global, complex si constituie o amenintare permanenta pentru concurentialitatea pietei legale, interne si europene, de natura sa afecteze substantial bugetul de stat consolidat al fiecarui stat membru, interesele financiare ale Uniunii Europene si, in egala masura, comertul ilicit cu tigarete. Traficul ilicit cauzeaza pierderi financiare importante, care se datoreaza neachitarii taxelor vamale, precum si a altor taxe, inclusiv taxa pe valoarea adaugata (TVA) si accize.
Cele mai mari 3 capturi de tigarete de contrabanda au fost inregistrate anul acesta in judetele Arad, Giurgiu si Valcea, volumele retinute in aceste judete reprezentand peste 70% din totalul capturilor in primele 9 luni ale lui 2023.
Autoritatile au destructurat anul acesta si grupari majore care activau in domeniul contrafacerii de produse din tutun, in special in zonele de sud ale tarii. La jumatatea anului, in urma unor perchezitii in judetele Ilfov, Calarasi si Dolj, autoritatile au descoperit grupari care au organizat si introdus pe teritoriul Romaniei 64 de transporturi ce au avut ca obiect aproape 330 tone de tutun neprelucrat, in scopul prelucrarii acestuia in diferite unitati clandestine. In luna august, de asemenea, au fost descoperite doua instalatii de procesare clandestina a tutunului si peste 2.000 de kilograme de tutun, dintre care aproximativ 600 de kilograme era deja prelucrat.
Datele despre evolutia capturilor de tigarete de pe teritoriul Romaniei sunt centralizate in timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro, o initiativa BAT care are scopul de a sustine eforturile autoritatilor, prin centralizarea capturilor din intreaga tara, dar si de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu tigari asupra societatii. Campania este desfasurata in parteneriat cu Politia Romana, Politia de Frontiera Romana, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Autoritatea Vamala Romana. Campania „Stop contrabanda” a fost lansata de BAT in 2017, pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu tigari.