Sunt schimbări majore în Educație. Viitorul elevilor de clasa a VIII-a depinde de rezultatul la examenul de Bacalaureat al liceenilor.
În ultimii ani aproape că s-a dublat numărul liceelor în care niciun absolvent de clasa a XII-a nu a reușit să promoveze examenul de Bacalaureat. De exemplu, în 2020 erau 27 de licee în această situație iar în această vară s-a ajuns ca 55 de unități de învățământ să aibă un singur elev promovat la bacalaureat sau, mai grav, niciunul.
Tocmai de aceea, oficialii au luat această măsură, care de altfel, a și fost publicată recent în Monitorul Oficial.
Din această toamnă, respectiv din anul școlar 2024-2025, liceele unde niciun elev nu a reușit să promoveze Bacalaureatul nu vor mai putea să înființeze clasa a IX-a. Astfel, spun experții în educație, vor fi condamnați absolvenții de clasa a VIII-a care ar trebui să meargă să studieze la aceste unități de învățământ.
Încă din vară, premierul Marcel Ciolacu spunea că nu ar trebui să existe în țară astfel de unități de învățământ, unde niciun candidat să nu fie suficient pregătit pentru a reuși să treacă de examenul maturității.
Avocatul Poporului atrăgea atenția încă de acum câțiva ani că măsura este discriminatorie și îngrădește dreptul elevilor la educație.
Şi părinții spun că absolvenții de clasa a VIII-a vor fi nevoiți să facă naveta la alte licee și astfel am putea să vedem creșterea ratei abandonului școlar.