Polițiştii maramureşeni vor fi la datorie și vor acționa pentru prevenirea evenimentelor neplăcute, protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor, precum și salvarea de vieți.
Astfel, în perioada 30 decembrie 2022 - 02 ianuarie 2023, poliţiştii de ordine publică, de la structurile de poliţie rutieră, investigaţii criminale și de la alte structuri se vor afla zilnic la datorie și vor acţiona pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale.
De asemenea, se vor institui dispozitive mixte de ordine și siguranță publică, în zona lăcașurilor de cult sau a locurilor unde au loc manifestări publice circumscrise acestor sărbători. Activităţile vor fi desfăşurate în sistem integrat, împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice.
Polițiștii rutieri vor fi prezenți pe drumurile publice pentru prevenirea accidentelor și fluidizarea traficului pe căile de acces din zona lăcașurilor de cult și a stațiunilor turistice. Pentru prevenirea evenimentelor rutiere negative, pe lângă prezența activă în trafic, polițiștii vor folosi aparatele radar din dotare.
Trecerea în noul an este un prilej de mare bucurie, pentru care ne pregătim intens zilele acestea. Pentru a petrece în liniște aceste zile de sărbătoare, Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalității din cadrul I.P.J. Maramureş vă oferă un set de recomandări pentru a evita victimizarea prin diversele tipuri de infracțiuni specifice acestei perioade:
Cumpărăturile pe care le facem în această perioadă pot fi o oportunitate pentru infractorii care nu se deosebesc prin nimic aparte de semenii noștri de bună credință.
Pentru a ajunge acasă cu cumpărăturile sau cu portmoneele intacte, polițiștii vă sfătuiesc să fiți vigilenți în magazine, să țineți sumele mari de bani departe de ochii curioși ai infractorilor, iar poșetelor să le acordați o atenție sporită. Bunurile cumpărate să le depozitați în portbagaj, iar portierele mașinii să le asigurați.
De asemenea siguranța locuinței, precum și a bunurilor din locuință revine fiecăruia dintre noi. Atenție pe cine primiți în locuințe. Iar dacă ieșiți din casă pentru foarte scurt timp sau chiar dacă sunteți acasă, încuiați ușa de la intrare. Este bine știut că holul locuințelor reprezintă, în general, locul unde ne lăsăm gențile, telefoanele, portmoneele sau alte bunuri care constituie o pradă ușoară pentru hoți.
În situația în care sunteți victima unei infracțiuni de furt din locuință, nu pătrundeți în casă pentru că puteți distruge urme care pot ajuta polițiștii la depistarea infractorului. Sunați imediat la numărul unic pentru situații de urgență 112! Acest sistem funcționează gratuit în toate rețelele de telefonie, fixe sau mobile.
Și pentru că e perioada în care focurile de artificii luminează cerul nopții mai mult decât în alte nopți ale anului, spre încântarea privirilor noastre, vă reamintim că acestea presupun un anumit grad de periculozitate și că pentru a fi în siguranță, atât cei ce le utilizează cât și cei care le privesc este important să se țină cont de măsurile de siguranță.
Articolele pirotehnice NU se utilizează:
a) la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;
b) la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
c) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
d) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
e) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
f) la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.
Inspectoratul de Poliție Județean Maramureș urează tuturor cetățenilor sărbători fericite, pline de pace și înțelegere!