Zilele păcănelelor la colț de stradă sunt numărate. De duminica viitoare, aparatele în fața cărora mulți își fac iluzii că vor deveni bogați peste noapte sunt interzise în localitățile mici din România.
Amenzile pentru administratorii care nu vor respecta legea ajung și la 200 de mii de lei. Operatorii autorizați din domeniu se tem însă că restricționarea unui anumit tip de joc de noroc va crește activitatea pe piața neagră.
Teiuș – un oraș din județul Alba cu aproape 7000 de locuitori. Pe strada principală sunt cel puțin 3 afaceri cu jocuri de noroc și pariuri. Ispite pentru cei care caută iluzia unui câștig ușor.
De duminica viitoare, însă, cine are aparate de păcănele în aceste locuri încalcă legea. Rămân deschise doar sălile de jocuri de noroc din localitățile cu peste 15 mii de oameni.
Administratorii sălilor de jocuri de noroc cu care am încercat să luam legătură ne-au spus că sunt rezervați în ceea ce privește viitorul afacerilor lor. Nu au vrut să facă nicio declarație, însă ne-au mai spus că nu știu care va fi procedura și nu știu nici măcar cum se vor adapta noilor reguli.
Noua lege nu închide însă și ușa sălilor de jocuri de noroc din marile orașe, unde afacerile de acest tip au apărut ca ciupercile după ploaie. Doar în Capitală sunt aproximativ 1000 de astfel de locuri.
Cei mai vulnerabili rămân copiii și tinerii. Ciprian a fost 6 ani dependent de jocurile de noroc. În tot acest timp a amanetat lucruri din casă, a furat sume mari de bani pe care le-a pierdut la păcănele și a renunțat la facultate. A fost nevoie de un an de recuperare pentru a scăpa de viciul care l-a adus în pragul sinuciderii.
În prezent, industria jocurilor de noroc din România depășește 10 miliarde de euro pe an. În Parlament urmează să fie supuse la vot proiecte care să reglementeze și casele de pariuri, dar și publicitatea pentru jocurile de noroc.