Rusia a calificat sâmbătă drept „zel antirusesc respingător” votul Adunării Naționale franceze de a recunoaște drept genocid Holodomorul, foametea provocată la începutul anilor 1930 în Ucraina de către autoritățile sovietice, care s-a soldat cu câteva milioane de morți. „Zelul antirusesc al deputaților francezi pare cu atât mai respingător cu cât Franța însăși nu a închis încă pagina crimelor sale din perioada colonială”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, citată de Le Figaro.
Într-o rezoluție adoptată marți cu o majoritate aproape unanimă (168 de voturi pentru și 2 împotrivă), deputații au recunoscut Holodomorul drept genocid, cerând guvernului să facă același lucru, ca răspuns la puternica așteptare a Kievului cu privire la această amintire dureroasă, reînviată de intervenția militară rusă în țară. Textul adoptat „recunoaște în mod oficial caracterul de genocid al foametei forțate și planificate de către autoritățile sovietice împotriva populației ucrainene în 1932 și 1933”.
O „decizie istorică”, potrivit lui Zelenski
Potrivit Mariei Zaharova, „încă o dată ne confruntăm cu duplicitatea și rusofobia adversarilor noștri europeni”. Ea a denunțat „standardele duble ale „Occidentului colectiv”” și „o acțiune goală și fără sens” a Franței „organizată în grabă pentru a face pe plac regimului de la Kiev”. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat o „decizie istorică” pentru țara sa.
Supranumită „grânarul Europei” pentru solul său negru și fertil, Ucraina a pierdut câteva milioane de oameni în marea foamete din 1932-1933, pe fondul colectivizării terenurilor orchestrată de Stalin, potrivit istoricilor, pentru a suprima orice urmă de independență în această țară, pe atunci republică sovietică.
La jumătatea lunii decembrie, Parlamentul European a calificat și el Holodomorul drept genocid. Rusia refuză categoric să accepte această clasificare, invocând faptul că marea foamete din anii 30 a făcut victime nu numai ucraineni, ci și ruși, kazahi și alții.