Traficul rutier pe toate tronsoanele de drumuri europene, naţionale, judeţene şi comunale se desfăşoară în condiţii de iarnă, iar în zonele de munte stratul de zăpadă depus a ajuns la 85 de centimetri, a informat, luni, purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureş, Dan Bucă.
"Circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă. Au căzut precipitaţii sub formă de ploaie în zonele joase, iar în rest a nins. Zăpada frământată se găseşte depusă pe carosabilul DN 18 în Pasul Gutâi, Dealul Hera şi in Pasul Prislop. Celelalte sectoare de drumuri naţionale au carosabilul curat şi umed. Angajaţii secţiei de drumuri naţionale au intervenit cu 31 utilaje şi au împrăştiat 220 tone de material antiderapant. Carosabilul sectoarelor de drumuri judeţene este curat şi umed. Angajaţii SC Drumuri şi Poduri SA au acţionat cu 33 utilaje şi au răspândit 608 tone de material antiderapant", a spus Dan Bucă.
De asemenea, pe DN 18 în Pasul alpin Prislop din Munţii Rodnei, conexiunea de drum dintre judeţele Maramureş şi Suceava, vizibilitatea atmosferică este sub 150 de metri şi continuă să ningă.
"Cerul este acoperit. Cad precipitaţii slabe sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare în zonele joase din judeţ. La munte ninge, iar în zona montană înaltă ninsoarea este viscolită. Vizibilitatea este redusă de ceaţă, sub 150 de metri, pe DN 18, în Pasul Prislop, între km 156 şi km 165. Vântul suflă slab, la moderat, cu intensificări în zona de munte de până la 50 km/h", a mai precizat Dan Bucă.
Conform acestuia, cel mai mare strat de zăpadă depus, 85 de centimetri, a fost înregistrat la staţia meteo Ieze din Munţii Rodnei.
"Stratul de zăpadă măsura până la 85 cm la staţia meteo Iezer, 17 cm la Ocna Şugatag, 15 cm la Săcel, 13 cm la Băiuş şi Strâmtura, 8 cm în Baia Borşa şi 2 cm la Sighetu Marmaţiei. (...) Temperaturile exterioare au înregistrat o scădere uşoară, astfel, luni dimineaţă au fost -5 grade în Pasul Prislop, -4 grade la staţia meteo Iezer, - 2 grade în Pasul Gutâi, -1 grad la Borşa, Ocna Şugatag şi Cavnic, 0 grade la Târgu Lăpuş şi Sighetu Marmaţiei, şi 1 grad în municipiul Baia Mare", a mai adăugat Dan Bucă.
Totodată, debitele şi nivelurile cursurilor de apă au fost variabile, iar exploatarea acumulării hidrotehnice Strâmtori-Firiza din Munţii Gutâi se realizează în condiţii de siguranţă.