Traficul rutier pe toate tronsoanele de drumuri europene, naţionale, judeţene şi comunale se desfăşoară în condiţii de iarnă, iar cea mai scăzută temperatură, minus 12 grade Celsius, s-a înregistrat, luni dimineaţă, în oraşul Târgu Lăpuş, a informat purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureş, Dan Bucă.
"Carosabilul sectoarelor de drumuri naţionale este curat şi uscat. Sunt tronsoane de drumuri care au partea carosabilă curată şi parţial umedă. Angajaţii secţiei de drumuri naţionale au intervenit cu trei utilaje şi au împrăştiat 19 tone de material antiderapant pe DN18 şi DN17C. Carosabilul sectoarelor de drumuri judeţene este curat şi uscat. Sunt sectoare de drumuri mai în zona de munte, unde pe alocuri, carosabilul este curat şi parţial umed. Angajaţii SC Drumuri şi Poduri SA au acţionat cu patru utilaje şi au răspândit 27 tone de material antiderapant pentru prevenirea si combaterea poleiului. (...) Vizibilitatea în trafic este bună, iar izolat, în zonele joase se semnalează ceaţă", a spus Dan Bucă.
Ce mai scăzută temperatură, minus 12 grade Celsius, s-a înregistrat în oraşul Târgu Lăpuş.
"Cel mai frig a fost, luni dimineaţă, în oraşul Târgul Lăpuş, unde temperatura a înregistrat o valoare de minus 12 grade Celsius. Alte valori înregistrate: -9 grade în Pasul Gutâi, -8 grade în municipiul Sighetu Marmaţiei, Fereşti şi în Pasul Prislop din Munţii Rodnei, -7 grade în municipiul Baia Mare şi comuna balneoclimaterică Ocna Şugatag, - 6 grade la staţia meteo Iezer din Munţii Rodnei, la Borşa şi Cavnic", a mai spus Dan Bucă.
Conform aceleiaşi surse pe majoritatea râurilor s-au format poduri de gheaţă sau gheaţă la mal.
"Debitele şi nivelurile cursurilor de apă din judeţ au fost variabile, influenţate de fenomenele de iarnă. Se menţine gheaţa formată la malurile râurilor Tisa, Vişeu, Vaser, Ruscova, Iza, Cisla, Mara, Cosau, Suciu, Cavnic şi Firiza. Curg sloiuri de gheaţă pe râurile Suciu şi Lăpuş. Sunt poduri de gheaţă formate pe râurile Sălaj şi Bârsău, apa curge pe sub podul de gheaţă. Exploatarea amenajării hidrotehnice Strâmtori-Firiza din Munţii Gutâi se realizează în condiţii de siguranţă", a mai adăugat Dan Bucă.
Cel mai mare strat de zăpadă depus s-a înregistrat în Munţii Pietrosul Rodnei la staţia meteo Iezer, 46 cm.
"Cerul este mai mult acoperit. (...) Vântul suflă slab, la moderat, cu intensificări temporare în zona înaltă de munte. Stratul de zăpada măsura 46 cm la staţia meteo Iezer, 25 cm la Cavnic, 23 cm în Pasul Gutâi, 17 cm la Băiuţ, 14 cm la Firiza, 13 cm pe Valea Vaserului, 12 în Baia Borşa, 11 cm în Poiana Borşa, 10 cm la Groşii Ţibleşului, 6 cm la Moisei şi la Târgu Lăpuş, 2 cm la Ocna Şugatag", a precizat Dan Bucă.