
Mai multe persoane din judeţul Maramureş au sesizat Poliţia, în ultima perioadă, că au pierdut sume importante de bani după ce au accesat anunţuri publicitare referitoare la platforme de trading online şi au fost contactate apoi telefonic şi convinse să investească prin promisiunea că vor avea câştiguri în scurt timp.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Maramureş, Ionela Cosma, a declarat, miercuri, că victimele au fost convinse să instaleze pe computer sau telefon aplicaţii sau programe care permit accesul de la distanţă la toate datele personale salvate, numele conturilor, inclusiv parolele de la aplicaţiile de banking online, iar astfel s-au trezit cu conturile golite de sume importante.
"Mai multe sesizări despre astfel de moduri de operare au fost depuse în ultima perioadă la Serviciul de Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş (...) Victimele au fost păgubite cu sume de până la 19.000 de lei, după acelaşi scenariu: victimele accesează unele platforme de trading online sau anunţuri publicitare privind posibilităţi de investiţii cu profit rapid garantat, apoi sunt contactate telefonic de către diverse persoane care se recomandă a fi reprezentanţi ai acestor platforme, sunt convinse să investească sume modice (între 500 şi 1.500 de lei)", a spus reprezentantul IPJ Maramureş.
Conform aceleiaşi surse, la scurt timp victimele erau anunţate că pot să-şi încaseze profitul, doar că pentru a face asta trebuie să îşi instaleze pe telefonul mobil personal o aplicaţie remote desktop.
"Problema e că odată instalată această aplicaţie, escrocii au acces la aplicaţia de mobile banking instalată pe telefon şi victimele se trezesc cu conturile goale. Iar prejudiciile sunt de data asta mult mai mari decât sumele investite iniţial, în funcţie de soldul deţinut de fiecare persoană (...) Digitalizarea a adus multe beneficii în vieţile noastre. Trăim într-un ritm alert, iar digitalizarea, dispozitivele şi aplicaţiile de pe acestea ne fac viaţa mai uşoară, însă dacă nu ştim să le folosim, dacă nu le înţelegem modul de funcţionare, riscăm să devenim victimele celor care ştiu să le folosească şi nu au cele mai bune intenţii. Astfel, tot mai multe persoane ajung victimele înşelăciunilor şi ale fraudelor informatice", a mai afirmat purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureş.