Facturile la electricitate și gaze sunt plafonate până pe 31 martie 2025, dar ANRE cere ca renunțarea la schema de sprijin să se facă gradual, pentru a nu se resimți ca un șoc pentru consumatori.
George Niculescu, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie: Renunțarea la schema de sprijin trebuie făcută astfel încât să nu provoace șocul în piață
„Evident că renunțarea la schema de sprijin din punctul de vedere al autorității de reglementare trebuie făcută într-un mod în care să nu provoace șocul în piață. De aceea cred că este foarte important în perioada de dinainte de terminarea schemei de sprijin să avem discuții cu furnizorii, cu producătorii, în așa fel încât – foarte important – consumatorii să nu resimtă niciun fel de șoc în facturile pe care le vor plăti după 31 martie 2025. Evident că nu este ușor lucrul acesta”, a spus George Niculescu, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie.
În opinia şefului ANRE, un aspect important priveşte şi dezvoltarea reţelelor de transport a energiei electrice şi, implicit siguranţa aprovizionării.
Directorul ANRE: „Energia produsă în România la nivel de cantitate crește în fiecare an”
Potrivit directorului ANRE, România și-a majorat capacitatea de producție în primele nouă luni ale acestui an.
„În primele 9 luni am înregistrat o creștere a exportului de energie electrică. Dacă ne raportăm la primele 9 luni din anul 2022, creșterea este de 63% – o creștere importantă. Lucrul acesta ne arată faptul că România își consolidează capacitățile de producție. Energia produsă în România la nivel de cantitate crește în fiecare an. Lucrurile se mișcă pe piața de producție și de construire de capacități de producție”, a mai spus George Niculescu.
Declarațiile directorului ANRE au fost făcute în cadrul unei dezbateri organizate de DC News.