Austria vrea să mențină dreptul de veto asupra aderării României și Bulgariei la Schengen cu frontierele terestre, a declarat ministrul de Interne austriac Gerhard Karner.
O includere completă a ambelor țări în spațiul Schengen ar fi „greșită în stadiul actual”, a spus Karner într-un interviu pentru „Die Presse”, precizând că Viena nu impune condiții specifice celor două țări.
„Controalele la frontierele terestre sunt încă necesare”, a adăugat ministrul austriac.
Ce criterii trebuie să îndeplinească România și Bulgaria pentru ca Austria să dea undă verde admiterii depline a celor două state în spațiul Schengen, adică și cu frontierele terestre, Karner a spus că acest lucru nu depinde doar de cele două state.
„Nu este vorba doar despre România și Bulgaria. Întregul sistem de migrație este în dezordine. Nu eu sunt cel care dă note în direcția României și Bulgariei. Eu militez la nivel european pentru un sistem funcțional. Iar acest lucru se va întâmpla doar dacă granița externă va fi protejată. Aceasta este, de asemenea, o parte esențială a noului pact privind azilul și migrația asupra căruia UE a convenit și pe care trebuie acum să îl punem în aplicare. Numai atunci va putea exista din nou o libertate deplină de circulație în UE”, a declarat Gerhard Karner.
Ministrul austriac a mai spus că s-au făcut progrese cu aderarea României și Bulgariei cu frontierele aeriene și maritime, dar nu este treaba Austriei să elaboreze un calendar al aderării. „Este treaba Comisiei să se asigure că sistemul general funcționează”, a continuat el.
„(Împreună cu România și Bulgaria) am făcut un pas înainte cu Air Schengen și, de altfel, și cu Sea Schengen. Și trebuie să continuăm să avansăm pas cu pas", a mai spus Karner.
Austria contribuie masiv la „punerea în mișcare a lucrurilor". Cu ceva timp în urmă, ar fi fost de neconceput ca șefii de stat și de guvern să fie de acord în unanimitate să finanțeze în comun protecția frontierelor externe, a mai precizat el.
Declarațiile ministrului de Interne austriac Gerhard Karner vin în contextul în care Austria și-a dat acordul privind aderarea parțială României și Bulgariei la Schengen cu frontierele aeriene și maritime. Miza importantă este însă la frontierele terestre, unde un acord este încă departe.
Data agreată la nivelul Uniunii Europene pentru aderarea la „Air Schengen” și „Sea Schengen” este 31 martie 2024.